top of page

Neden Zirai Dron Ä°le Ä°laçlama?

Tarımsal üretimin en zorlu uygulamalarından olan zirai ilaçlama, hastalık ve zararlılar ile mücadele alanında önemli bir role sahiptir. Ancak doÄŸru uygulanmadığı takdirde faydası kadar zararları da olan bu uygulama, hem insanların saÄŸlığını hem de doÄŸal hayatı tehlikeye atar hale gelebilir. Ä°laçlamanın dozajı, uygulama biçimi ve zamanı, koruyucu iÅŸ ekipmanlarının kullanımı, mevsim, hava koÅŸulları gibi pek çok etkene baÄŸlı olan zirai ilaçlama uygulamasının etkinliÄŸi, sürekli tarımsal ilaca maruz kalan uygulayıcının kendi saÄŸlığını da yakından ilgilendirir. Hayatın pek çok alanında olduÄŸu gibi tarımsal üretim alanında da dron modelleri hem doÄŸayı hem insan saÄŸlığını koruyacak hızlı, pratik ve ekonomik zirai ilaçlama çözümleri sunar.

Zirai Drone ile ilaçlama

Dron ile Ä°laçlamanın Faydaları Nelerdir?

 

Gün geçtikçe yaygınlaÅŸan ilaçlama dronu kullanımı, ekonomik ve ekolojik anlamda pek çok farklı avantajı beraberinde getirir. Ziraat mühendisleri, teknik elemanlar, çiftçiler, yerel otoriteler ve tarımsal girdi üreticileri tarafından yapılan dron ile ilaçlama uygulamalarında alınan etkili sonuçlar, yeni kullanıcıların bu teknolojiye geçiÅŸini hızlandırır. Farklı hedef ve amaçlar için farklı teknik özelliklere sahip olarak üretilen dron çeÅŸitleri, ülkemizin her bölgesinde ve her mahsül tipinde görevlerini baÅŸarı ile yerine getirir. Dron ile ilaçlamanın baÅŸlıca faydaları ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir: 

 

  • Verim artışı saÄŸlar: Zirai ilaçlama dronu kullanımı sayesinde eÅŸit ve dengeli biçimde uygulanan tarımsal ilaçlama ürünleri, hedef hastalık veya zararlı mücadelede maksimum etkiyi gösterir. Tarla veya bahçenin tamamına, mahsülün üzerine, dal, yaprak, gövde, tomurcuk gibi vejetatif organların tamamına eÅŸit ve dengeli miktarda ulaÅŸan ürün, zirai mücadelede daha etkin baÅŸarı göstererek verim kayıplarını minimize etmeye yardımcı olur. 

 

  • Çevre kirliliÄŸini azaltır: Özellikle pesitisit ve herbisitlerin manuel uygulamalarında sıklıkla karşılaÅŸan hatalı dozaj ve tarla bazında eÅŸit dağılım saÄŸlayamama sorunları, çevre ve insan saÄŸlığı açısından büyük risk teÅŸkil eder. Buna karşın profesyonel dron ile yapılan ilaçlama uygulamaları, çok daha az ilacın çok daha geniÅŸ bir alana sürekli ve eÅŸit miktarda spreylenerek uygulanmasına imkan tanır. Kullanılan zirai kimyasalların azalmasına, uygulayıcıların sürekli olarak tarım ilacı temasına maruz kalmamasına ve çiftçilerin ekonomik kayıplar yaÅŸamamasına yardımcı olan insansız hava aracı teknolojisi, çiftçiler için benzersiz bir yardımcıdır.

 

  • Tarımsal girdi maliyetlerini düÅŸürür: Her bir çiftçinin tek tek sahip olması gereken tarımsal makina ekipman parkı oldukça yüksek maliyetlere sebep olabilir. YetiÅŸtirilen mahsüle ve iÅŸlenen tarımsal arazinin coÄŸrafi ÅŸartlarına göre sahip olunması gereken pulverizasyon ekipmanları, yüksek basınçlı pompalar, sıvı karışım tankları, hortumlar, makaralar gibi pek çok ekipman ilk yatırım ve sonrasında bakım/onarım maliyetleri doÄŸurur. Oysa zirai dron teknolojileri sayesinde tarımsal arazi büyüklüÄŸüne göre uygulama bazlı hizmet alımı sistemi kullanılarak çok daha uygun maliyetler ile daha etkin ilaçlama uygulamaları yapılır. Ä°ÅŸçilik, demirbaÅŸ amaortismanı, iÅŸletme masrafları gibi pek çok girdi kaleminde düÅŸüÅŸ saÄŸlanırken; bakım onarım, yedek parça bulundurma gibi zorunluluklar da ortadan kalkar.

​

​

Dron ile Ä°laçlama Nasıl Yapılır?

 

Ön uçuÅŸ yapılarak incelenen tarımsal arazi, hastalık ve zararlılara, sulama etkinliÄŸine, bitkinin geliÅŸim sürecindeki durumuna bakılarak taranır ve eksiklikler tespit edilir. Uygulama yapılacak olan tarla veya bahçede kullanılacak tarımsal ilaçlar, üretici firmaların belirtmiÅŸ olduÄŸu dekara düÅŸürülmesi gereken dozajlara uygun biçimde hazırlanarak dron üzerinde yer alan sıvı tankına doldurulur. GPS teknolojisi sayesinde tüm araziyi eksiksiz ve uygulama yapılmamış hat bırakmadan, sıra atlamadan tarayan tarım ilaçlama dorunu her bölgeye eÅŸit miktarda ilaç uygulayarak görevini tamamlar. Hızlı, ekonomik ve insan saÄŸlığı açısından çok daha güvenli olan bu uygulama sayesinde verim kayıpları minimize edilir.

 

​

Zirai Ä°laçlama Dronu Kaç Litre Taşır?

 

Tarımsal ilaçlama dronu uygulama yapılacak arazi büyüklüÄŸüne göre farklı kapasitelerde sıvı tanklarına sahip olabilir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan ilaçlama dronları 10, 20 ve 30 litre kapasiteli sıvı tanklarına sahiptir. Her geçen gün geliÅŸen ve ilerleyen dron teknolojisi sayesinde farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek yeni ve daha yüksek kapasiteli  ilaçlama dronu modelleri kullanıcıların beÄŸenisine sunulur. Tarım araziniz için en uygun zirai dron seçimini Baibars ürünlerinden seçebilirsiniz.

gx_8_02_Siyah.png
bottom of page